Palacsintakirályság - 1. rész

2016. március 22. 10:09 - Gasztro Cats Debrecen

Creppy PalacsintaHáz (Miskolc)

Régebbi írásainkban már ecseteltük, hogy Debrecenben milyen szinten is áll a palacsintakészítés művészete. Nos, hamar megdőlt az eddigi elképzelésünk mindenről ami azt a szót foglalja magába, hogy palacsinta. Nem akarunk senkit sem megbántani, de akit komolyabban érdekel, hogy mit is lehet igazán kihozni ebből a tésztából az ruccanjon át Miskolcra a Creppy Palacsintaházba, van mit tanulni. Az eddigi cívis városi játékosok nem rúghatnak labdába, ez pedig sajnos (vagy nem sajnos) nem más, mint kőkemény tény. A hely meglátogatása előtt azért tettünk egy felfedező körutat az étterem honlapján és örömmel konstatáltuk, hogy még egy vállalkozás, aki büszkén vállalja fel az alkalmazottait. Valahogy az ilyen lépések mindig bizalmat ébresztenek a vendégekben, s általában ez a megelőlegezett lojalitás mindig a megfelelő helyre ér célba.

Tovább
Szólj hozzá!

Nagyobb a füstje, mint a lángja Leroy

2016. március 16. 13:18 - Gasztro Cats Debrecen

Leroy Cafe Debrecen

Ki ne ismerné a városunk központjában található Fórum bevásárlóközpontot? Emberek ezrei jönnek-mennek, a nagy bevásárlóláz közepette pedig előfordul, hogy a cívis polgár is megéhezik ám. Pánikra semmi ok! Aki unja a gyorséttermek által kínált "futószalag" típusú ételeket, azok előtt még mindig ott egy alternatíva a földszinten, ami a Leroy névre hallgat. Régóta szemezgetünk ezzel a hellyel is, így végre beérett a gyümölcs, hogy kipróbáljuk, hogy mit kaphat az ember a pénzéért ebben az elegáns étteremben.

Tovább
2 komment

Idegenként a saját városodban

2016. március 09. 08:19 - Gasztro Cats Debrecen

Zing koreai étterem

Az egyik csapattársunk súgta meg, hogy Debrecenben van állítólag egy nagyon jó koreai étterem. Na, most nyeltünk egy nagyot és kikerekedett a macskaszemünk. Hol? Mióta? Hogy-hogy nem tudtunk róla? Az igazsághoz hozzátartozik, hogy némi információval rendelkeztünk, de annyira nem foglalkoztunk a témával, hogy szinte már feledésbe merült az egész. Elsőnek valami városi legendának véltük a dolgot, de aztán rá kellett döbbennünk, hogy tényleg van egy ilyen hely, ami Zing névre hallgat. Egyébként 2009. november óta vannak jelen a cívis városban, jól titkolták a jelenlétüket vagy legalább is visszafogottan reklámoztak. Ezen felbuzdulva eldöntöttük, hogy ma itt fogunk enni! Mivel nem ismerjük a koreai konyhát így inkább egy élménybeszámoló ez az írásunk.

Tovább
Szólj hozzá!

Vidéki finomságok, majdnem Debrecenben

2016. március 03. 22:51 - Gasztro Cats Debrecen

Poroszkai Étterem-Pizzéria

Egyre inkább erősödik bennünk az az érzés, hogy érdemes megtenni hosszú kilométereket egy-egy vidéki ízkavalkádért cserébe. Arról nem is beszélve, hogy olykor szükséges magunk mögött hagyni a nyüzsgő város zaját, hogy olyan helyeket ismerhessünk meg, mint a most következő Poroszkai Étterem, ami Gesztelyen található. Okés, most sokan ráncolhatják a homlokukat, hogy hol a francba van ez a hely és mit kerestünk mi ott? Mint ahogy már a korábbi cikkeinkben is kitértünk rá, nem szeretnék csak Debrecenben kóstolni, szeretnénk más közeli városok és települések gasztronómiájában is elmerülni.

Félreértés ne essék, imádjuk a cívisvárost, de olykor rá kell hogy döbbenjünk, hogy lenne mit tanulnia pár vendéglátóegységnek a "vidéki" társaiktól, s ezt minden vicc nélkül írjuk.

Visszatérve Gesztelyre... Debrecentől 120 km-re található, Miskolctól csupán 20 km, a lakossága nem éri el a 3.000 főt! Nem azt mondjuk, hogy most mindenki üljön autóra, buszra vagy lóhátra és sovány disznó vágtában látogassa meg ezt a községet, de annyit hozzátehetünk, hogy érdemes felírni a meglátogatni kívánt vidéki éttermek listájára. Kissé szkeptikusan álltunk a dologhoz, hogy mit is keresünk mi itt egyáltalán? Mitől olyan híres ez az étterem? Egyik csapattárs tette le a nagy ígéretet, hogy bízzunk benne, jó ez a hely, tetszeni fog nekünk, látogassuk meg. Beadtuk a derekunkat, bár nem sokat kellett győzködni minket, mivel már megint NAGYON éhesek voltunk.

Tovább
Szólj hozzá!

A Manga fantasztikus világa

2016. február 29. 13:41 - Gasztro Cats Debrecen

Manga sushi, wok & grill bar

Akkor most rakjunk félre minden eddigi berögződésünket és emlékünket amit a valaha a vendéglátásról tanultunk, láttunk és tapasztaltunk, ugyanis egy olyan utazás veszi kezdetét, amit nem sokan ismernek. A jó hír viszont az, hogy február 4. óta mindenki számára elérhető ez a kulináris kaland. Ha pontosítani szeretnénk, akkor mindenképp hozzátennénk, hogy az élvezet és a kaland különös keveréke, ami táncba hívja az ízlelőbimbóinkat. Aki előnyben részesíti az ázsiai ételeket, azt mindenképp elcsábítanánk az Arany János utca 2. szám alá. Kétkedők és ínyencek, irány a kelet, a Manga fantasztikus világa!

Azért valljuk be egymás között, hogy az előző étterem ami a Manga előtt volt, enyhén szólva sem hozta lázba annyira az embereket, mint az "utódja". Igaz, mind a két helynek a fő profilja az egészséges életmód (vagy legalábbis a tudatosabb táplálkozás), de ez még vajnyi kevés ahhoz, hogy töretlen győzelmet arasson az éhes debreceniek felett. A cívis város lakói pedig nem viccelnek, mindenből a legjobb kell nekik. Az utca adottságait tekintve szerencsésnek mondható a Manga elhelyezkedése. Aki képes túljutni a sárga betűs, gyorsételeket futószalagon gyártó óriáson, annak már csak pár lépést kell tenni, hogy kezdetét vegye a nagy utazás. A fotocellás ajtót és a felfelé ívelő lépcsőket magunk után hagyva egy csodás miliő fogad, ami egyszerű, de mégis oly szemet gyönyörködtetően ragad magával minket. Az első benyomás és pillanat, olyan, mint az a bizonyos nagy szerelem, vagyis soha nem tudjuk kiverni a fejünkből. Bár a felszolgáló mintha félne tőlünk, de ettől függetlenül kedves és előzékeny, s reméljük, hogy a navigálásban is segítségünkre lesz. Új terepre léptünk, de ettől függetlenül senkinek sincs oka "félnie" az ázsiai gasztronómia izgalmas ösvényein. Bátran teremtsünk kapcsolatot a felszolgálóval és kérjük a segítségét, mert aki még nem vett részt ilyen jellegű kulináris utazáson, annak minden új. S nem szégyen kijelenteni, hogy a debreceniek még nem ismerik közelebbről a kelet ízeit mélyrehatóan, de itt a remek alkalom.

Tovább
Szólj hozzá!

Facebook probléma

2016. február 20. 10:47 - Gasztro Cats Debrecen

 Jelenleg a Facebook oldalunk technikai okok miatt nem elérhető! Hamarosan visszatérünk oda is! 

A "kedves" Facebooknak köszönhetően (egy technikai probléma miatt) a hivatalos oldalunk eltűnt és újat kellett létrehozni. Sajnos, ezzel a kedvelők is tovatűntek... Viszont mi nem, itt vagyunk, a blog oldalunk továbbra is él és folytatjuk tovább a küldetésünket. :)

MINDEN MEGOSZTÁST KÖSZÖNÜNK!!!

Üdv.

A Gasztro Cats csapata

Szólj hozzá!

Meghívhatlak egy villás reggelire?

2016. február 17. 13:01 - Gasztro Cats Debrecen

Jóreggelt Reggeliző & Ételbár

Akár egy randira invitálás is lehetne a cím, de el kell szomorítsuk az olvasóinkat, hogy szó sincs ilyesmiről. :) Köztudott tény és a Gasztro Cats csapata is azt az elvet vallja, hogy az egyik legfontosabb étkezés ami meghatározza az egész napot, az nem más, mint a reggeli.  Fogalmazhatunk úgy is, hogy kifejezetten rajongunk ezért a korai falatozásért, ráadásul piszok mód befolyásolja a nap további részét, hogy mit, mikor, mennyit és kivel eszünk. Nincs is annál szebb, amikor meghitten és már-már szertatásszerűen tudunk hódolni ennek a gasztronómiai élvezetnek, bár a mai, rohanó világban ennek a kivitelezése korán sem egyszerű. Reggelizni kell, nincs mese. Sok érvet és ellenérvet lehetne felsorakoztatni, de cikkünkben nem kívánunk kitérni a tudományos, hitelméleti és más megközelítésekre sem, egyszerűen csak tudatosítani szeretnénk, hogy nem mindegy, hogy hogyan is indítja az ember a napját. Hozzátennénk, hogy ez a macskákra hatványozottan igaz. :) 

Ebből  a kis bevezetőnkből is kiderült, hogy az egyik kedvenc területünk a vendéglátó egységek palettáján nem más, mint a különféle reggelizők. Sajnos, városunk nem bővelkedik ilyen helyekkel, a kínálat ilyen téren elég gyér. A tapasztalat is azt mutatja, hogy Debrecen jó pár éves "gasztrokulturális" lemaradással küzd a fővárossal, ami nem éppen a legkecsegtetőbb azok számára, akik szeretnének különböző újdonságokat kipróbálni. No, fel a fejjel, reméljük, hogy a jövőben ez változik és minél több játékost tudunk köszönteni a pályán. 

20160217_084411.jpg

A választásunk pedig a nemrég 1 éves születésnapot ünneplő Jóreggelt Reggeliző & Ételbárra esett. 

Tovább
Szólj hozzá!

Merd azt mondani, hogy nem eszel itt egy jót!

2016. február 08. 15:07 - Gasztro Cats Debrecen

Végállomás Bistorant (Miskolc)

Kitekintő rovatunk új részéhez érkeztünk, ami nem más, mint a miskolci Végállomás. Nem, nem egy horrorfilm, nem, nem egy kocsma, hanem egy igazi ékszerdoboz, ami ezt a nevet viseli. Sokan pedzegetik nekünk, hogy ebben a városban nem igazán lehet jót enni. Nos, a mai nap rá kellett döbbennünk, hogy ez nem igaz, csak nyitott szemmel kell járnunk és a felszínt elhagyva találunk rá a legjobb helyekre, de tényleg a legjobbakra. Na, jó, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy kaptunk egy tippet is, hogy ide tényleg érdemes betérni egy-két finom fogás elfogyasztása végett, minket pedig nem nehéz elcsábítani, ha a hasunkról van szó.

Azért azt is tegyük hozzá a történethez, hogy sztereotípiával nyitottunk az elhelyezkedést illetően. Ki akar egy benzinkút szomszédságában, egy nagy forgalmú út mellett, panelházak sűrűjében falatozni? Vonatkoztassunk el minden berögződésünktől és összpontosítsunk a lényegre, vagyis a Végállomásra. Ne hagyjuk, hogy ilyen zavaró tényezők befolyásoljanak minket. Sőt, aki úgy érzi, hogy valami bátorító löket kell neki, akkor lesse meg az étterem hivatalos Facebook oldalát. Példaértékű és rendkívül szimpatikus, hogy a személyzetet ilyen módon és mértékben bevonják az előzetes bizalom kiépítésébe, vagyis tudjuk, hogy ki kicsoda, betekintést kapunk a konyhába, végre egy jól összeszedett marketing, minden felesleges és idegesítő sallang nélkül. Szemmel látható, hogy a legapróbb részletekre is odafigyelnek. Na, ettől már tényleg megjött a kedvünk, nézzük, hogy az online világon túl mi a helyzet.

Tovább
Szólj hozzá!

A felejthető Csekő

2016. február 01. 10:47 - Gasztro Cats Debrecen

Csekő Kávéház és Gyorsétterem

Megnyílt a város új üdvöskéje, ettől hangos minden! Ebből kifolyólag úgy gondoltuk, hogy mi is tiszteletünket tesszük és szemügyre vesszük a kínálatot, hogy mivel tudnak minket levenni a lábunkról. Tetszik a családi név: Csekő, olyan tekintélyt parancsoló és valami nagyon elegáns és összetett dolgot juttat eszünkbe. Erről diskurálunk napok óta. Az igazat megvallva, tetszik a hozzáállás, hogy valaki a Füredi utcának ezen a részén nyit egy ilyen jellegű vendéglátóhelyet, nagy bátorságra utal, ami 2016-ban igenis kiemelendő. Viszont ami számunkra kissé furcsa és ellentétes (de a Google-nak is), az a kávéház és gyorsétterem kifejezése együttes használata. Valahogy a két dolog üti egymást, nem kicsit. A csapat tagjainak a  gyorsétterem kifejezés azt jelenti, hogy egy 30 perces ebédszünetben gyorsan kiugrunk a munkahelyünkről bekapni valamit. A kávéház pedig nyugalmat és meghittséget áraszt, ahol az ember több órát is képes eltölteni egy jó kávé és barátok társaságában. A dizájn egyébként letisztult, kedves és barátságos, de nem tudnánk "kávéházinak" nevezni. A csapat férfi tagjai nem tudták elképzelni, hogy ide hoznak randizni valakit, a nők pedig nem tudták beleélni magukat, hogy őket hozzák ide randira.

Tovább
Szólj hozzá!

Tényleg olyan menő a Belga Étterem?!

2016. január 30. 20:23 - Gasztro Cats Debrecen

Belga Étterem és Söröző

A Belga története sem most kezdődött, az 1800-as évek végétől, mint fogadó működött. A jelenlegi, sokak által ismert felállás 2001. augusztus 21. óta van jelen a cívis polgárok életében. Egy méltán híres épülethez van ám szerencsénk, ami mesélni tudna a hosszú évszázad minden egyes pillanatáról, jóról és rosszról egyaránt. A tekintélyt parancsoló név és a hozzá köthető miliő már az elmúlt évtizedekben is közkedvelt, sőt, igen felkapott. Na, de mi a helyzet most, 2016-ban? Valóban olyan menő hely még mindig a Belga vagy csak a köré fonódott régi időkkel szeretné megtartani a hírnevét? Tény, hogy egy jó pár díjat és elismerést bezsebelt már, de tekintsünk el attól ami régen volt, maradjunk csak itt, a jelenben. Ki tudunk-e fogni rajtuk? Bele tudunk-e kötni valamibe? Nos, akkor indul a Belga körút, lássuk, hogy tart-e még a régi csillogás! 

Tovább
Szólj hozzá!

A hullámzó Calico története

2016. január 24. 21:42 - Gasztro Cats Debrecen

Calico Jack Pub

A Calico Jack Pub városunk egyik legrégebbi étterme. Aki járt már itt egyszer valaha, az sosem  fogja elfelejteni azt a rusztikus és ikonikus környezetet ami meghatározza az egész hely szellemét. Egy olyan történelmi utazás a múltba, ami belevésődik minden éhes honfitársunk emlékezetébe. Bátran kijelenthetjük, hogy az egyik legkülönlegesebben kialakított vendéglátóhely egész Debrecenben.  

Az utóbbi időben párszor megfordultunk a "hajón" és szomorúan tapasztaltuk, hogy a hullámok elérték a fedélzetet is, ahol a vendégek utaznak. S mire is gondolunk pontosan? Egyszer nagyon elégedettek vagyunk, máskor pedig sírunk bánatunkban, hogy mi történt, hova kerültünk? A minőség ingadozása sajnálatos módon kézzelfogható. Mind az ételek és mind a kiszolgálás/felszolgálás terén nagy kontrasztot tapasztalunk. Olyan érzésünk támadt, mintha valami zavar lenne az éterben, mintha a két részleg nem tudna maximálisan összedolgozni. Pedig aki a rég időkből ismeri ezt a helyet az tudhatja, hogy a dolgok itt csak egyféleképpen mehetnek: Tökéletesen. Ebből kiindulva úgy gondoltuk, hogy adunk egy újabb esélyt a hajónak, mivel ez mindenkinek jár. Íme a Calico Jack legfrissebb története:

Tovább
Szólj hozzá!

"Kitekintőben"- Kellemes retro csalogató ételekkel

2016. január 19. 08:55 - Gasztro Cats Debrecen

Malom Étterem (Miskolc)

Boldogan térünk vissza Miskolcra, ha van olyan hely, ami miatt érdemes. A tegnapi nap folyamán egy ilyen egységről kaptunk egy tuti tippet, ezért utánajártunk annak, hogy valóban igaz-e, amit a Malom Étterem berkeiről rebesgetnek? Mi tagadás, a belváros szíve a Széchényi utca és környéke, de mi a helyzet azokkal akik egy kicsit félreesőbb helyen szeretnének lebonyolítani egy ebédet vagy  egy üzleti megbeszélést, esetleg egy randevút?

Az ajtón belépve rendkívül kedves és udvarias felszolgálók igyekeznek a segítségünkre. Nem tolakodnak, nem akarnak sürögni-forogni körülöttünk egyfolytában, de mégis figyelmesek és előzékenyek. Érdeklődnek, de nem kíváncsiskodnak. Eddig ilyen fogadtatásban nem volt még részünk Miskolcon. Egyik nagy piros pont. A másik pedig azért jár, mert az italok rendelésénél megkérdeztek minket, hogy hűtöttet szeretnénk vagy megfelelő-e a "szobahős" verzió. Sokan elfelejtik, hogy télen nem a legkellemesebb jéghideg ásványvizet szürcsölgetni. Amit még megjegyeznénk: Az első hely, ahol kinyitják az ajtót előttünk. Hoppá. Még a nagy "puccos" helyek sem foglalkoznak ezzel a protokollal, ami végül is nem létfontosságú, de azért jól esik az embernek és elgondolkoztatja.

Tovább
Szólj hozzá!

Kitekintőben- Tényleg olyan legendás a csegei halászcsárda?

2016. január 11. 23:53 - Gasztro Cats Debrecen

Tiszacsegei Halászcsárda

Halat enni jó, halat enni egészséges, viszont halat enni nem olcsó, pedig megérdemelnék a kedves kopoltyús barátaink, hogy többet kerüljenek az asztalunkra. Mi személy szerint azért nem fogyasztunk többet ebből a finomságból, mert tudjuk magunkról, hogy úgysem készítenénk el heti rendszerességgel. No, akkor más a helyzet, ha elénk rakják, akkor minden további nélkül még repetát is kérünk. A másik berögzült a félelem a halszálkától ered, s a legtöbbünkben ott motoszkál a gondolat, hogy mi van ha a torkunkon akad?! Kérem szépen, ne tessék a halat habzsolni akkor sem, hogyha az van ráírva, hogy filézett. Az ördög nem alszik! Viszont a csárda honlapján a következő mondatra lettünk figyelmesek:

"A közhiedelemtől eltérően a nálunk kapható filézett halételek egytől egyig szálkamentesek!"

Nem nagyon ismerünk olyan hajdú-bihari lakost, aki ne hallott volna még a tiszacsegei halászcsárdáról. Sőt, tudunk olyan delikvensekről is akik rendszeresen megteszik a Debrecen-Csege távolságot egy kiadós, finom halászléért cserébe. Nincs is annál jobb, mint a Tisza parton elkölteni egy fenséges ebédet vagy vacsorát, ezen felül a regénybe illő miliő is tetézi az ember hangulatát. Egyébként tudtátok, hogy a csegei csárda már 1900 óta képviseli a hajdúsági gasztronómiát? Ez a hely ha mesélni tudna, már egy hosszú könyv született volna az itt történt eseményekről, ugyanis generációk tagjai jártak és járnak a mai napig ide. Kicsik és nagyok, külföldiek és magyarok, rendkívül széles réteget vonz a Tiszának eme ékköve. Ebből az apropóból kifolyólag gondoltuk úgy, hogy a legendás halászcsárdában ebédelünk.

Tovább
Szólj hozzá!

Medveölő adagokkal csalogat a Balkán Grill

2016. január 07. 21:53 - Gasztro Cats Debrecen

Balkán Grill

Egy jó ideje kaptuk már a tippeket, hogy érdemes lenne ellátogatunk a Balkán Grillbe, ugyanis igen különleges finomsággal várják ott az embereket. Teltek múltak a hónapok és egyre többen szóltak, írtak, hogy mikor megyünk már el oda? Nos, ezen a csodás januári napon végre teljesítettük az esedékes ígéretünket, így az ebédünket ezen a helyen költöttük el. 

Tavaly szeptemberben nyitotta meg kapuit ez a hely a maga kis csendességében. Nem sok információval rendelkeztünk, amit hallottunk, az is csak szájhagyomány útján terjedt, mint a mesékben. No, minket ez nem rémisztett el, inkább valami kihívás félének vettük a dolgot. A hivatalos Facebook oldalukon pedig jobbnál jobb képek terjengtek a fogásokról, még a nyál is összefutott a szánkban. Kóstolásra fel! Mire észbe kaptunk, már meg is érkeztünk a Bem tér 1. szám alá.

Tovább
2 komment

Kérnénk egy "eteti magát" pizzát és egy adag csalódást!

2016. január 01. 23:58 - Gasztro Cats Debrecen

Pizza Via -kiszállítás-

Pár évvel ezelőtt megfordultunk már a Via-ban és állandó jelleggel futottunk bele ugyanabba a problémába: Helyben fogyasztás esetén hibátlan, ízletes pizzát kaptunk, kiszállításnál pedig mindig egy másod osztályú terméket küldtek a részünkre. Nem értettük, hogy mi ennek az oka, így a sokadig ilyen csalódásunk után egy pár évig pihentettük ezt a vonalat, hátha lesz valami pozitív előremozdulás. Aztán úgy adódott, hogy egy héten négyszer rendeltünk tőlük. A múltkori tesztünk után kedvet kaptunk egy komplex megmérettetéshez. Mindent ételt külön értékelünk.

Tovább
Szólj hozzá!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu